Tips & trix

Att ta hand om dina däck är viktigt för både säkerheten och för att förlänga deras livslängd. Här är några relevanta tips och råd för däckunderhåll.

Däckvård

Gör regelbundna kontroller

För att hålla dina däck i bästa skick bör du regelbundet kontrollera lufttrycket och inspektera dem för eventuellt slitage eller skador. Detta hjälper till att säkerställa att däcken fungerar optimalt och förlänger deras livslängd.

Följ rekommendationer

Följ alltid tillverkarens rekommendationer för däckrotation och balansering. Detta innefattar att anpassa dina däck efter säsong och följa last- och hastighetsbegränsningar för att undvika överbelastning och för tidigt slitage.

Hantera problem när de uppstår

Se till att korrekt förvara dina däck när de inte används, särskilt vid säsongsskifte. Var medveten om däckens ålder och byt ut dem när de är sex till tio år gamla. En försiktig körstil kan också hjälpa till att minska slitage och förlänga däckens livslängd.

Stött på ett däckproblem?

Att byta däck själv kan vara en användbar färdighet att ha. Här är en steg-för-steg-instruktion för att byta däck:

Byt ett punkterat däck

Steg 1- Förberedelser

Samla ihop nödvändiga verktyg såsom domkraft, hjulnyckel och det nya däcket. Hitta en säker och plan yta att arbeta på

Steg 2- Hur du går till väga

Lossa däckmuttrarna, använd sedan domkraften för att lyfta upp bilen. Ta bort det punkterade däcket och montera reservdäcket, skruva först på muttrarna för hand och sedan med hjulnyckeln.

Steg 3- Kontrollera

Efter att ha sänkt ner bilen till marken, dra åt däckmuttrarna ordentligt. Kontrollera därefter lufttrycket i det nya däcket och sök professionell hjälp för att reparera eller ersätta det punkterade däcket.

Vill du ha hjälp att byta däck?

Vanliga frågor

I Sverige är det lagkrav på att använda vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars om det är vinterväg, det vill säga om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Vinterdäck kan vara antingen dubbdäck eller friktionsdäck.

 

Du bör dock överväga att byta till vinterdäck redan innan dessa datum om vädret kräver det. När temperaturen närmar sig noll grader eller om det finns risk för isiga och snöiga vägar, är det säkrast att ha vinterdäck. Är du osäker kan du läsa mer hos Transportstyrelsen

Ja, det är helt säkert att använda vårt däckhotell på DäckCarlsson. Vi garanterar professionell förvaring i en optimal miljö som skyddar dina däck från skador och försämring. Din trygghet är vår högsta prioritet.

Vi finns tillgängliga via telefon och mail, du kan även besöka oss på vår verkstad. adressen är Fjärrviksvägen 27, 65350 Karlstad. 

För tidigt däckslitage kan bero på flera faktorer, som felaktigt däcktryck, körförhållanden, felaktig fordonjustering och slitna fordonsdelar​

Hos oss hittar du ett brett utbud av däck från olika märken. Nya däck hittar du i vårt onlineutbud på webbshopen. Du kan även hitta begagnade däck hos oss i vår fyndhörna

Däckpriset som visas på vår webbplats inkluderar inte montering eller andra tjänster.